thurah
Forside
Ny bog!Udgivelsesdato
15. september 2020
Thomas Thurah
Blog om litteratur

Statsminister Anker Jørgensen
Statsminister Anker Jørgensen (People’sPress, 2011)

En stor og nuanceret biografi om en af de mest populære statsministre, Danmark har haft.
Bogen tegner et tæt og levende portræt af Anker Jørgensen gennem alle de dramatiske perioder i hans tid som statsminister og formand for Socialdemokratiet – fra den overraskende udnævnelse i 1972, over Jordskredsvalget, oliekrisen, de store økonomiske forlig, sammenstødene med udenlandske statsoverhoveder, kampen om atomkraften og Christiania, SV-regeringen, Ritz-skandalen, afgrundsdebatten, til fodnotepolitikken og det mislykkede forsøg på igen at vinde regeringsmagten. Desuden giver bogen indblik i privatmennesket Anker Jørgensen, i reaktionerne på de politiske rutsjeture og i hans forhold til familien, herunder kampene, han måtte tage med sin ældste søn, der var aktiv på den yderste venstrefløj.
Den store biografi er baseret på interview med de fleste nulevende ministre i Anker Jørgensens regeringer, foruden gruppemedlemmer, politiske modstandere, fagforeningsfolk, embedsmænd og Anker Jørgensens egen familie. Herudover trækker bogen på omfattende skriftlige kilder i form af ikke tidligere udgivne dagbogsoptegnelser, gruppemødereferater og Anker Jørgensens eget arkiv.
Bogen er rig på overraskelser. Både om politikeren og privatmennesket Anker Jørgensen. Den skildrer også, hvor opslidende livet som toppolitiker er. Og hvilke tragiske konsekvenser det fik for flere i og omkring Anker Jørgensens regeringer.

Pressen skrev:

”Overbevisende biografi kaster nyt lys på kaospiloten Anker Jørgensen.”
Niels Krause-Kjær, Politiken

”Hæver sig fornemt over strømmen af døgnaktuelle politiske biografier og bliver til noget andet og mere.”

”Den ultimative biografi”
Niels Lillelund, Jyllands-Posten

”Begavet og bevægende politisk samtidshistorie i topklasse.”

”blændende fortalt”
Hans Engell, Ekstra Bladet

”Det er godt og indsigtsfuldt beskrevet. I det hele er Thurahs bog underholdende. Og spændende.”
Georg Metz, Information

”Anker var ikke uden fejl, og Thomas Thurah tegner ikke et skønmaleri af ham. Men han yder ham tiltrængt retfærdighed ved at give en detaljeret beskrivelse af de ofte umulige valg, Anker stod overfor, når han – modarbejdet af sine egne – skulle navigere i stormfyldt farvand.”
Søren Mortensen, B.T.

Kilderne

Fiktion

Litteratur

Thomas
Thurah

Nonfiktion

Læreruddannelsen

Billeder